Поклон породице Величковић Завичајном музеју Жупе

У четвртак, 17. фебруара, породица проф др Драгутина Величковића (1934 – 2015), бившег ректора Београдског универзитета, поклонила је Завичајном музеју Жупе његову личну архиву. Син Војкан и снаја Бранка Величковић су музеју поклонили признања, преписке, фотографије, исечке из штампе, личне ствари и још пуно занимљивих предмета из богатог живота професора Величковића, који је из родног Александровца отишао на студије у Београд и тамо направио богату универзитетску каријеру. Још једном се захваљујемо породици Величковић.

Завичајни музеј Жупе

Nezaobilazna znamenitost Aleksandrovca, i kada je u pitanju turistički obilazak i kada su u pitanju kulturna dešavanja u gradu, jeste Zavičajni muzej Župe.

Ovaj Muzej zvanično postoji od 27. januara 1991. godine, ali može se reći da je nastao mnogo ranije. Još je sedamdesetih godina 20. veka profesor istorije Miloslav Bondžić okupio oko sebe gimnazijalce koji su radili na sakupljanju, čuvanju i predstavljanju istorijskih bogatstava Župe u okviru udruženja Collegium historicum.

Novootkriveni dragulj – predstavljena konzervirana Vita iz Vitkovačkog polja

Najveća do sada otkrivena statueta vinčanske kulture Vita, restaurirana je i predstavljena u Aleksandrovcu. Pronađena je u avgustu 2019. godine na lokalitetu Vitkovačko polje. Statueta Vita, visoka je 54 centimetara, i stara je, ne kao što se pretpostavljalo 6.000 godina, već oko 7.000 godina. Otkriće Vite, i delova i ostataka praistorijskog domaćinstva, potvrdilo je, do tada pretpostavku, da se u blizini Aleksandrovca nalazi veliko naselje i centar vinčanske kulture. 

Gojković: Boginja plodnosti ucrtaće Aleksandrovac i Župu na svetskoj mapi dragocenih arheoloških nalazišta

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je opštinu Aleksandrovac, povodom premijernog predstavljanja javnosti restauirane i konzervirane, najveće do sada otkrivene statute,  biser vinčanske kulture i dodala da zahvaljujući umešnosti i znanju naših arheologa i konzervatora, u svom punom sjaju i lepoti, ova statueta otkriva tajne bogatog Župskog kraja koje je hiljadama godina čuvalo ovo podneblje.