Gojković: Boginja plodnosti ucrtaće Aleksandrovac i Župu na svetskoj mapi dragocenih arheoloških nalazišta

02/03/2021

No Comment

muzej

muzej

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je opštinu Aleksandrovac, povodom premijernog predstavljanja javnosti restauirane i konzervirane, najveće do sada otkrivene statute,  biser vinčanske kulture i dodala da zahvaljujući umešnosti i znanju naših arheologa i konzervatora, u svom punom sjaju i lepoti, ova statueta otkriva tajne bogatog Župskog kraja koje je hiljadama godina čuvalo ovo podneblje.

„Možda Vitkovo do sada nije bilo dovoljno dobro poznato i prisutno u javnosti, ali sigurno je da će skulptura, boginja plodnosti, dodatno ucrtati Aleksandrovac i Župu na svetskoj mapi dragocenih arheoloških nalazišta, imajući u vidu da značaj figurine stare šest i po hiljada godina nadaleko prevazilazi granice lokalne sredine i države“, izjavila je Gojković.

Ministarka kulture naglasila je da će ovo neprocenjivo kulturno blago doprineti boljoj vidljivosti i prepoznavanju Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to činile figure koje su pronađene pre pola veka: Miladija, Ružica, Grozdana i Madam de Venčac, koje istovremeno slave ženu i zemlju i koje su predstavljale ovaj kraj u Britanskom kraljevskom muzeju, Danskom kraljevskom muzeju, Muzeju „Tera amata“ u Nici i brojnim drugim poznatim ustanovama širom sveta.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo  zalaganja i potencijal ovog lokaliteta i dodala da su dobijanjem statusa ustanove zaštite kulturnog nasleđa i radom na otvaranju nove stalne postavke, stvoreni ključni preduslovi da se Zavičajni muzej Župe na sveobuhvatniji način brine i dodatno angažuje na istraživanju bogatog kulturnog nasleđa Župskog kraja.

„Veliki turistički potencijali i činjenica da Župa zauzima značajno mesto u vekovnoj tradiciji srpskog vinogradarstva i vinarstva, dobri su preduslovi da Aleksandrovac u narednim godinama postane jedna od važnijih turističkih destinacija u našem regionu, pa i šire“, istakla je ministarka kulture.

Ministarka kulture je izjavila da je neophodno povezati kulturu sa obrazovanjem i turizmom kako bi sa formirao jedan trougao koji je potreban našoj zemlji. S tim u vezi, Gojković je istakla da je sa ministarkom turizma i telekomunikacija imala razgovor čiji je ishod formiranje Radne grupe koja će se baviti povezivanjem kulture i turizma.

Gojković je  skrenula pažnju  da su nastavak arheoloških istraživanja, briga o celokupnom kulturnom nasleđu i njegovo predstavljanje javnosti, od izuzetnog značaja ne samo za bolje razumevanje prošlosti, već i za bolju budućnost te da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da podržava dalje arheološko istraživanje jer u tome nema kraja.

„Odgovornim odnosom zajednice prema vlastitoj baštini, a posebno aktivnostima muzeja i drugih ustanova zaštite, izgrađuju se institucije koje imaju kontinuitet i koje zaslužuju poverenje iste te zajednice da će na doličan način obavljati posao čuvara kulturnog i nacionalnog identiteta, na dobrobit naroda, države i društva, ali i čitavog čovečanstva“, zaključila je ministarka kulture..

Ministarka kulture obišla je i početak radova na rekonstrukciji Zavičajnog muzeja Župe koji je započet zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor