Коришћени текстови:
Милослав Бонџић
Гордана Тошић
Марија Марић
Драгомир Бонџић
Мирољуб Милинчић
Милорад Сијић
Илија Јокановић
Иван Брборић
 

         Почетак

 
 
Рекли су...  
          

О ЖУПИ

О ЖУПСКИМ БОГИЊАМА

О ЖУПСКИМ БОГИЊАМА

22.05.1991.год. на другом програму РТВ Београд: АКАДЕМИК проф. др НИКОЛА ТАСИЋ, директор Балканолошког институра САНУ, секретар САНУ и члан Европске академије наука у Стразбуру: ''Имамо срећу да живимо на територији, на којој су многи непознати народи оставили драгоцености кроз своју делатности. У томе је Жупа александровачка у свему оригинална. Треба само видети у чему је све Жупа, дала свој допринос епохи односно култури неолита, СВОЈИМ ЧУДЕСНИМ БОГИЊАМА. То је без сумње идеолошки концепт о свету, људима и стварима и о положају човека у природи. То је настало у Жупи, у средишту Србије''.
 

Проф. др БОРИСЛАВ ЈОВАНОВИЋ, научни сарадник Археолошког института САНУ у Београду. ''Духовни квалитет неолита Жупе је у ствари ПОЧЕТАК ЕВРОПСКОГ ДУХА. То представља праузор прве уметности, канон јасне уметности, стила, са шематизацијом настало у једном времену од  5.000 – 3.000 год. п.н.е. ОВО ПОДРУЧЈЕ ПОСТАЈЕ УЗОР УМЕТНОСТИ ЕВРОПЕ ТОГА ДОБА. То је уметност седелачког друштва, са староседеоцима, где Винча постаје центар Европске културе, а неолитска култура Жупе, мења у основи ранију неолитску Вучедолску културу''.

НА НАУЧНОМ СКУПУ НА СКУПШТИНИ АРХЕОЛОГА СРБИЈЕ одржаног од 24-26.05.1993.год. у Александровцу, после виђења неолитских предмета у нашем Музеју речено је:

''ЖУПА ЈЕ АРХЕОЛОШКИ ЕЛДОРАДО''

Са изложби

Излагане у Лондону, Паризу, Рандерсу у Данској, и у музеју ТЕРА АМАТА у Ници 1991. године побудила је општи интерес у том мондерском центру Европе, па је из Нице 29.01.2002.год. стигао Захтев односно молба да се пошаљу оригиналне копије све 4 жупске богиње, а то су: LADY OF ALEKSANDROVAC, ЖУПСКА ВЕНЕРА, ГОСПОЂА ИЗ ВИТКОВА И ГОСПОЂА ИЗ ВЕНЧАЦА.

Уз овај текст прилажемо вам копију писма из Нице. Нажалост, нисмо послали копије наших богиња, јер Музеј Жупе и ако је добио одобрење од Државе да се копије могу послати то није урадио, јер није имао пара. Кад се стекну ти услови, Жупа ће са четири своје богиње бити престављена Европи и свету у најлепшем светлу, а то ће бити и са изложбом европског неолита који се припрема у Лондону, што се види из писма господина Хардијеа, који је из Лондона дошао у наш Музеј  да би их снимио ради припреме те велике изложбе неолита.

ЖУПА ЈЕ НЕСУМЉИВО НА ВЕЛИКА ВРАТА УШЛА У КУЛТУРУ ЕВРОПЕ ПРЕ 6.000 ГОДИНА И ЊЕНО МЕСТО НА КУЛТУРНОЈ КАРТИ ЕВРОПЕ И НАШЕ ЗЕМЉЕ ЗАУЗЕЋЕ ЈЕДНО ОД НАЈИСТАКНУТИЈИХ МЕСТА.

                                                                               Каталог Ница       Из бечких новина

©2007 Zavičajni muzej Župe
web design:
Regionalna privredna komora Kruševac