Коришћени текстови:
Милослав Бонџић
Гордана Тошић
Марија Марић
Драгомир Бонџић
Мирољуб Милинчић
Милорад Сијић
Илија Јокановић
Иван Брборић
 

         Почетак

 
 
Музеј винарства и виноградарства                                               назад
некада винарски подрум - данас музејМузеј вина и виноградарстваМузеј вина и виноградарстваМузеј вина и виноградарстваМузеј вина и виноградарства  

Музеј винарства и воноградарства основан је Одлуком Скупштине општине Александровац од  31. марта 2000. године. Налази се у некадашњем винском подруму Пољопривредне школе у Александровцу саграђеном 1924. године у провансалском стилу.

Музеј сакупља, научно обрађује, публикује, чува и излаже предмете који илуструју и документују развој  винарства и виноградарства не само у Жупи већ и у Србији кроз векове.

Потребу да један овакав музеј буде смештен баш у Александровцу потенцирали су бројни разлози: миленијумска традиција; место и значај Жупе у производњи грожђа и вина у националним размерама; жупско виногорје је са око 3 000 хектара под виноградима највеће у Србији; богат сортимент засада од којих се праве врхунска вина и вина са  заштићеним географским пореклом; генерацијска оријентација становника Жупе који су  вековима традиционално везани за производњу  грожђа и вина; постојање и традиција ''Вино Жупе'' која има најсавременију производњу вина; више десетина малих подрума за производњу и чување вина у Александровцу и околним селима,  формирање лозно - воћног расадника (1891. године) једног од  првих у  Краљевини Србији са економијом од преко 40 хектара; оснивање специјализоване винодељско- воћарске школе са интернатом (1921. године) која је  далa бројне генерације енолога и подрумара и чију традицију данас  наставља Пољопривредна школа ''Свети Трифун''; традиционална привредно –туристичка  манифестација ''Жупска берба'' ( први пут одржана 1963. године) где се берба грожђа  слави као општенароди празник; постојање јединствене у свету фонтане вина из које у дане ''Жупске бербе'' уместо воде тече вино и постојање  двадесетак пољана - сезонских виноградарских насеља која чувају дугу  традицију виноградарења и винарења на овим просторима.

©2007 Zavičajni muzej Župe
web design:
Regionalna privredna komora Kruševac