Коришћени текстови:
Милослав Бонџић
Гордана Тошић
Марија Марић
Драгомир Бонџић
Мирољуб Милинчић
Милорад Сијић
Илија Јокановић
Иван Брборић
 

         Почетак

 
 
Митрово поље                                                                                    назад
Камповање у Митровом пољуКамповање у Митровом пољуКамповање у Митровом пољуКамповање у Митровом пољуКамповање у Митровом пољуМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово пољеМитрово поље

Насеље Митрово Поље се налази на северозападном делу општине Александровац на надморској висини од 650-700m. До њега се може доћи из три правца: Александровца 22 km, Врњачке Бање 22 km и Бруса 22 km. Ово атрактивно подпланинско месташце се налази у непосредној близини планине Жељин (1784m) који затвара долину Расине са западне стране. Са северне стране налази се планина Гоч (1219m). Локалитет се налази на кориту два већа речна тока, реке Расине чије је извориште на Жељину и реке Загрже чије је извориште на јужним обронцима Гоча. Ове реке су богате поточном пастрмком, кркушом и кленом. Простор и клима којом се одликује Митрово Поље, базен са термоминералном водом који се налази у склопу одмаралишта Црвеног крста, које поседује и смештајне капацитете, рибњаци „Св. Никола“ у Митровом Пољу и „Салус“ у Плешу и ресторан „Ловац“ такође у Митровом Пољу, са богатим избором домаћих јела и пића као и могућност камповања дају значајне погодности у коришћењу овог локалитета у развоју туризма. На стази је нарочито привлачна Врања стена (1097m) која се издиже на 1 сат хода јужно од Митровог поља и интересантна је због своје флорографије, геолошке грађе и јужне стране која је оштро пресечена и чини амбис од око 100 метара. Одавде се јасно могу видети остаци средњевековног града Козника, врх Жељина као и читава долина Расине све до Бруса.

Активности: пешачење, планинарење, пливање, шетња паса, посматрање птица, лов, риболов, убирање лековитог биља, печурки и других шумских плодова, дегустација домаће хране и пића, обављање сеоских послова. 

©2007 Zavičajni muzej Župe
web design:
Regionalna privredna komora Kruševac