Коришћени текстови:
Милослав Бонџић
Гордана Тошић
Марија Марић
Драгомир Бонџић
Мирољуб Милинчић
Милорад Сијић
Илија Јокановић
Иван Брборић
 

         Почетак

 
 
Црква у Јелакцу                                                                                 назад

Црква у Јелакцу

       

Најстарија црква у селу подигнута  је у Пецићима, најпосле црква Свети Апостоли Петар и Павле у Баринама на левој страни Баринског потока, која је разорена „тројичком“ водом 1864. године. Случај Тројичке воде познат је у целој Србији, била је то поплава огромних размера, какве се не дешавају, не вековима, него миленијумима. Водена стихија је све однела, цркву разорила и затрпала је наносима камена и шљунка, скоро до половине. Тло је порасло и начинило притисак да су зидови попуцали и кров пао. И врата су била затрпана и тек 1925.године кулуком је све отклоњено, да би се могло ући унутра.

Црква у Јелакцу саграђена је кад и школа 1842. године.

Зна се да је седиште Јошаничког среза било село Јелакци од 1833. године, а први срески начелник Филип Прибаковић, из Јелакца, па зато не треба да чуди што је у том селу подигнута црква, школа и више дућана (све пострадало од тројичке воде).

Иначе, црква у Јелакцу је обновљена тек доласком сталног пароха у плочкој парохији Драгољуба Поповића који је уз помоћ Завода за заштиту споменика културе из Краљева успео да 1988. године стави кров на ову цркву и спречи даље пропадање. Црква нема никаквих богослужених утвари и у њој се не врше богослужења.

 


 

 

©2007 Zavičajni muzej Župe
web design:
Regionalna privredna komora Kruševac